27 juli 2015

Velpse Bevrijdingsramen bijna klaar

VELPSE BEVRIJDINGSRAMEN BIJNA KLAAR
IDEEEN VAN VELPENAREN IN GLAS EN LOOD VEREEUWIGD

‘Ineens ontdek je weer een element, verscholen tussen de gebrandschilderde bloemen’, vertelt John Bosnak van Stichting Bevrijdingsramen Velp. ‘De vlaggen van onze bevrijders, een Davidster of een vredesduif. Allemaal elementen die drie jaar geleden zijn voorgesteld door Velpenaren, toen we in deze krant daarvoor een oproep plaatsten.’ Het bestuur was afgelopen week voor het laatst bij Glasatelier Derix in Kevelaer, voordat de ramen eind augustus geplaatst worden in De Grote Kerk in de Kerkstraat te Velp.

Bestuursleden Stichting Bevrijdingsramen Velp krijgen uitleg over de voortgang van de ramen bij Glasmalerei Derix in Kevelaer. V.l.n.r.: Michael Heymann, directeur fa. Derix en de Velpenaren Hannie van Noort, John Bosnak, Gety Hengeveld en Dick Juyn.   Foto: Marc Pluim. 


De twee gekozen iconische foto's van de Bevrijding van Velp – de foto met de Velpse meisjes op een Jeep voor Juweliershuis Aalbers en de foto waarop pastoor Schaars wordt begroet door ds. Oskamp - zijn haarscherp in glas geëtst. Daarentegen zijn de landschappen van IJssel en Veluwezoom uitgevoerd als waren het impressionistische schilderijen. De kleuren en vormen harmoniëren met de ballonnen, de regenboog en de omringende bloemen in het venster.
‘Elke bloem is anders’, legt glaskunstenaar Berthold Janke uit. ‘Voor de bloesem van de Japanse Kers – die bloeide op de dag van de bevrijding – kozen we de kostbare glassoort Goldrose. Door de toevoeging van goud tijdens het mengproces ontstaat deze bijzonder krachtige, maar toch heldere kleur rose. Elk bloempje is apart uit het glas gesneden. Met een fijn penseel schilderde ik de blaadjes en meeldraden.’
Het oude ambacht van glasschilderen en glas-in-lood wordt bij dit Duitse bedrijf al sinds 1866 uitgevoerd. En ze maakten al eens eerder een glas-in-loodraam voor een Velpse klant, namelijk voor het toenmalige nonnenklooster in de Emmastraat.

Uitgesneden en gebrandschilderde bloesem van de Japanse kers liggen klaar om in lood te worden gezet.  Foto: Marc Pluim.


Mede-initiatiefnemer van de huidige Bevrijdingsramen, predikant Dick Juijn vindt het fantastisch om hier de wensen van de Velpenaren in glas uitgevoerd te zien. ‘Daarmee zijn het echt ramen van en voor alle Velpenaren geworden. En dat was precies wat de Papiermeesters beoogden, drie jaar geleden, toen zij een doel zochten voor de opbrengst van oud papier.’ Dit aansprekende doel zorgde voor extra toeloop van particulieren die vanuit de wijde omgeving papier kwamen brengen. Dick Juijn: ‘Maar het is ook dankzij de bazars, de oliebollenverkoop, de verkoop van Bevrijdingsramenwijn en de royale donaties, dat we dit voorjaar al voldoende geld hadden om de gekozen ontwerpen uit te laten voeren.’

De wereldberoemde Bevrijdingsfoto met Velpse meisjes op een Engelse Jeep voor Juweliershuis Aalbers in de Hoofdstraat, is hier haarscherp in glas geëtst.   Foto: Marc Pluim. 


Mevr. Ko Egberts-Bosveld (zij staat op een van de afgebeelde foto’s) en de zoon en kleinzoon van ds. Oskamp gaan de ramen onthullen. ‘Dat zal indrukwekkend zijn’, zegt medebestuurder Hannie van Noort. ‘Er is muziek, er is stilte en we gaan samen zingen. Precies als op 16 april 1945.'
De onthulling van de ramen is op zaterdag 12 september a.s. om 11 uur. Iedereen is van harte welkom. Het is ook Open Monumentenweekend. De kerk is zaterdag en zondag open van 11.00 – 17.00 uur. Meer informatie op: www.bevrijdingsramenvelp.nl

Hoog in een van de ramen komt deze vredesduif, getekend door de Nederlandse verzetsman Chris Lebeau.  Vanwege hulp aan Joodse vluchtelingen werd hij in 1944 vermoord in Dachau. Op de foto: Berthold Janke, de Duitse ontwerper van de Velpse Bevrijdingsramen.   Foto: Marc Pluim. 

Geen opmerkingen: